vakantiestress nannybemiddeling

Vakantiestress

Iedereen herkent het wel: met het naderen van de zomervakantie voor het onderwijs, ofwel  de “grote vakantie”, is het mega druk in jouw gezin! Alles lijkt op het allerlaatst nog te moeten: een verjaardag van de juf of meester op school, kinderfeestjes van kindjes die in de zomervakantie jarig zijn, sportdag of een dagje uit met school. En dan zijn er ook nog de sportclubs die een afsluiting van het seizoen plannen, een laatste teamdag of toch nog graag wat langer door trainen!? Pfffff, voor mij is dit altijd een behoorlijk stressvolle periode, waarin er “ook gewoon gewerkt” dient te worden.  Elk jaar weer streef ik ernaar niet te veel ballen in de lucht te moeten houden, maar helaas ervaar ik steeds weer dat zij voor mij in de lucht gegooid worden.

 

Moe

De kinderen zijn aan het eind van het schooljaar vaak moe en hebben een kort lontje.  Logisch eigenlijk: door al die drukte en het vaak al andere ritme dan normaal, is het helemaal te begrijpen dat zij, net als wij ouders, het er echt mee gehad hebben. Ik merk dat veel ouders en kinderen hier last van hebben en dan moeten wij “tot overmaat van ramp” allemaal ook nog naar een vakantieadres vertrekken of thuis vakantie gaan vieren…

 

Herkenning

Je herkent het wel: vakantiestress.  Op je werk alles nog afmaken, wassen draaien, koffers pakken, boodschappen doen (waarom koop ik altijd het hele Kruidvat leeg, zo vlak voor de vakantie?), koelkast leegmaken, je huis aan kant, zorgen dat er iemand is voor de huisdieren en planten, zorgen dat je op tijd op het vliegveld bent enzovoorts. Wat een gestress, maar we weten waar we het voor doen. Bij het woord vakantie zie je bij de meeste mensen een glimlach op hun gezicht komen. Of je nu weggaat of thuis blijft, even helemaal niets… heerlijk!

vakantiestress

 

Waarom zes weken?

Voor kindjes is het gek genoeg niet altijd fijn om een tijdje helemaal niets te hoeven doen. Vaak zie en hoor ik dat kindjes het juist wel fijn vinden om in een vast ritme te zitten. Stiekem ben ik een moeder die zelf ook graag in een vast ritme zit. Zouden meer ouders er zo over denken? Want hoe richt ik dan mijn dag in tijdens de vakantieweken? Wat ga ik dan doen? Zes weken “helemaal niets” is wel heel erg lang. En zo lang weg van je werk lukt simpelweg ook niet bij de meeste banen. Geen structuur in die weken en zes weken op zichzelf aangewezen zijn, is voor velen en zeker voor kindjes toch een hele uitdaging. Wat moet je ineens met zoveel vrije tijd? Dat is pas vakantiestress!

 

Alles op een rijtje

Als ik alles zo op een rijtje zet, lijkt het bijna alsof vakantie alleen maar meer stress en spanning geeft en van te voren al gedoemd is om te mislukken! Gelukkig is dat niet zo en is een beetje vakantiestress normaal en het hoort er nou eenmaal bij. Met een positieve en flexibele instelling kom je al een heel eind. Ik heb ooit in een interview in het blad Kek Mama gelezen dat vakantie juist heel goed is, met name voor de persoonlijke ontwikkeling en groei van kinderen. Van nanny’s hoor ik vaak ook terug dat hun opvangkindjes erg gegroeid zijn tijdens de vakantie. Zelf zie ik ook hoe onze meiden altijd weer een groeispurt lijken te maken in deze periode. Na een heel schooljaar hard gewerkt te hebben en vaak voor veel kindjes ook sportief bezig geweest te zijn, is de vakantie toch altijd weer een periode waarin er even bijgetankt kan worden op alle fronten. Maar feit blijft dat het van mij persoonlijk wel van zes naar vier weken teruggebracht mag worden!

 

Graag deel ik een paar tips om in ieder geval de pre-vakantiestress binnen de perken te houden:

  • Hou er in je agenda rekening mee dat de schoolvakantie eraan komt. Dit wil zeggen: niet alleen de vakantietijd blokkeren, maar ook vooraf tijd reserveren in je agenda om dingen op je werk af te ronden en over te dragen.
  • Reserveer als je op vakantie gaat in de week dat je terugkomt ook wat extra tijd om je mailbox op te schonen en om er weer een beetje in te komen.
  • Zorg dat je de dag voor je vertrekt al helemaal vrij bent. Op die dag kun je je laatste was draaien, je laatste boodschap doen en rustig inpakken.
  • Bedenk van tevoren wat je verwachtingen zijn en bespreek dit met je gezinsleden. Zo voorkom je vervelende verrassingen tijdens de vakantie zelf.

 

Ik wens iedereen een fijne vakantie toe met even helemaal niets!

 

Heb jij feedback of tips voor de vakantiestress? Laat het in een reactie hieronder gerust weten!

 

Wendy Bakx- Sanner

vakantiestress wendy bakx

www.nannybemiddeling.nl

Geen reacties

Type een bericht