Communicatie en ezelbruggetjes

Niets is zo moeilijk als goed met elkaar communiceren zonder dat er misverstanden ontstaan. We weten vaak niet wat de technieken zijn om tot een goed gesprek te komen. “Communicatie is een activiteit waarbij levende wezens betekenis uitwisselen door op elkaars signalen te reageren. Het Latijnse woord communicare slaat terug op “iets gemeenschappelijk maken. (Wikipedia)”

Laat OMA thuis, neem ANNA mee en smeer NIVEA. Nee, je hoeft niet echt op zoek naar Anna, of naar de drogist om Nivea te kopen. Het zijn ezelsbruggetjes die je helpen om effectief te communiceren. Ik vond het zelf handig om deze ezelsbruggetjes te leren en deel deze daarom graag met al onze nanny’s, gastouders en ouders. Tenslotte zijn wij allemaal nooit te oud om te leren!

Laat OMA thuis
OMA staat voor Oordelen, Meningen en Adviezen. Oma’s wijsheden, daar heb je normaal gesproken altijd wat aan, maar in dit geval toch echt even niet. Je gesprekspartner zit namelijk niet altijd op OMA te wachten. Oordelen over een ander en je mening geven is helemaal niet nodig als een ander alleen maar even zijn verhaal wil vertellen. En ook al zijn je adviezen nog zo goed bedoeld, luisteren is het allerbelangrijkste communicatiemiddel.

Wees een OEN
Heerlijk toch om je eens een OEN te voelen! Open, Eerlijk en Nieuwsgierig een gesprek ingaan is van groot belang. Als je gaat communiceren, dan moet je een open houding hebben en dat doe je ook door OMA thuis te laten. Eerlijkheid duurt natuurlijk het langst en verborgen agenda’s helpen je in een gesprek echt niet verder. Want als je eerlijk bent, dan kom je ook nog eens oprecht over. En ben jij nieuwsgierig naar de ander, dan is de ander dat ook naar jou.

Neem ANNA mee
ANNA is in een gesprek je beste vriendin. Altijd Navragen, Nooit Aannemen is DE meest fantastische tip die ze je maar kan geven. Anna is een wijze meid want dit gaat maar al te vaak mis in de communicatie. Iedereen heeft wel eens aannames over iemand of iets wat gezegd wordt, maar je moet áltijd navragen. Zo ontdek je de waarheid en ga je niet zelf een mening vormen waardoor er misverstanden kunnen ontstaan.

Gebruik LSD
Nee, ik adviseer je natuurlijk niet om LSD te gaan gebruiken, maar wel om beter te Luisteren, Samenvatten en Doorvragen. Het is namelijk een techniek om beter tot de kern van het verhaal van de ander te komen. Bij het luisteren is het ook belangrijk om naar de lichaamstaal van de ander te kijken, omdat dit vaak meer zegt dan woorden. En met samenvatten en doorvragen check je daarnaast of je alles begrepen hebt en het verhaal duidelijk is. Dit zodat je geen verkeerde conclusies trekt en op de verkeerde voet verder gaat.

Smeer NIVEA
Altijd heerlijk om met NIVEA te smeren en je lichaam hiermee te verzorgen. Maar het staat hier voor Niet Invullen Voor Een Ander en dat kan best moeilijk zijn. Soms wordt er zelfs misbruik van gemaakt, omdat anderen denken te weten wat je denkt of bedoelt zonder dit na te vragen. Maar hoe vaak komt het wel niet voor dat je iets anders uitstraalt of zegt dan dat je eigenlijk bedoelt. Hier kan je ANNA ook goed bij gebruiken.

Maak je niet DIK
DIK staat voor Denken In Kwaliteiten. En dat zouden we allemaal moeten doen. Waarom worden mensen vaak onderuitgehaald door alleen maar aandacht te besteden aan negatieve eigenschappen? Iedereen heeft kwaliteiten en dat er dingen soms niet goed gaan, hoort er eenvoudigweg bij. Maar moet je dat dan steeds weer herhalen, zodat de ander onzeker wordt? Nee natuurlijk niet: kwaliteiten moeten niet alleen benut, maar ook uitgesproken worden.

Doe als een KOE
Praten, dat is iets wat wij allen graag doen. Maar hoe fijn is het om soms te zijn als een koe en de Kaken Op Elkaar te doen? Vooral als je tijdens een gesprek een andere mening hebt dan de ander en het op een conflict uit kan gaan lopen, doe dan als een KOE: hou je kaken op elkaar en luister naar wat de ander te zeggen heeft. Alleen als jij luistert wordt er vaak ook naar jouw standpunt geluisterd.

Wees een HELD
Het laatste ezelsbruggetje is het meest mindful van allemaal. HELD staat namelijk voor Herkennen, Erkennen, Loslaten en Doorgaan. Soms wil je een gesprek tot in den treuren analyseren en meehelpen met het oplossen van het probleem. Herken en erken wat er nu precies verteld wordt en neem de gesprekken niet mee naar huis. Kijk wat er echt aan de hand is, laat het dan los en ga door.

Ik hoop dat deze ezelbruggetjes jou als nanny, gastouder of ouder zullen helpen bij het communiceren met kinderen. Als ze oud genoeg zijn, kun je ze natuurlijk ook betrekken bij deze ezelbruggetjes. Samen spelenderwijs hiermee aan de slag gaan is goed. Maak als volwassene het kind de deskundige door bijvoorbeeld het volgende te zeggen: “Het zal wel aan mijn leeftijd liggen dat ik dit niet begrijp, maar kun je mij nog een keer uitleggen wat je nu precies bedoelt?” Zo zijn er nog meer tips die toegepast kunnen worden in ons communicatieproces met een kind:

• Als je iets niet goed gehoord hebt, dit eerlijk aangeven;
• Navragen of je het verhaal goed begrepen hebt;
• Tijd vrijmaken voor luisteren;
• Gevoelens van jezelf altijd even checken bij het kind;
• Vat samen in eigen woorden wat je denkt begrepen te hebben;
• Zeg een kind nooit toe dat alles geheim kan blijven.

Voor iedereen heel veel plezier gewenst met het toepassen van de ezelbruggetjes!
Heb je feedback of tips over dit onderwerp? Laat het in een reactie gerust weten!

Wendy Bakx-Sanner

Geen reacties

Type een bericht