Meer tijd met de kids doorbrengen?

Meer tijd met de kids?

 

De kinderen…. Ze zijn het belangrijkste in je leven en komen natuurlijk op de eerste plaats! Maar door een drukke baan, stapels wasgoed en een bomvolle agenda lukt het ons vaak niet om genoeg quality time met de kids door te brengen. De tijd vliegt zo snel voorbij, dat we soms niet eens stilstaan bij elke nieuwe mijlpaal van ons kind of gezin. We willen meer leuke dingen met ons gezin doen, maar waar halen we de tijd vandaan?

 

Onderzoek

Onderzoek toont aan dat ouders in de meeste westerse landen – waaronder Nederland – meer tijd met hun kinderen doorbrengen dan hun eigen ouders in de jaren zestig deden. Tot die conclusie komen onderzoekers van de universiteit van Californië (Irvine) in het blad Journal of Marriage and Family. Volgens het onderzoek, besteedden moeders in 1965 gemiddeld dagelijks 54 minuten aan de zorg voor de kinderen. In 2012 besteedden moeders bijna twee keer zoveel tijd aan de zorg voor hun nageslacht: 104 minuten per dag. De tijd die vaders met hun kinderen bezig zijn, nam nog veel sterker toe: van 16 minuten per dag (in 1965) naar 59 minuten per dag (in 2012).

Wij doen het dus helemaal niet zo slecht! Toch vinden de meeste ouders dat de balans vinden tussen kwaliteit en kwantiteit elke keer weer een uitdaging is binnen het gezin. Er zijn zelfs ouders die bang zijn dat hun kind zich minder goed ontwikkelt door onvoldoende quality time.

 

Kwaliteit

Pedagoog Krista Okma benadrukt dat kwaliteit belangrijker is dan kwantiteit. Volgens haar kun je veel beter een half uur per dag écht alleen maar met je kind bezig zijn – spelen, lezen, etc. – dan urenlang half met ‘m bezig te zijn. Half wil zeggen: in dezelfde kamer zijn, terwijl jij mailt, appt of stofzuigt en je kind een film kijkt. Dat is niet echt aandacht geven. De hele tijd met je kind bezig zijn is simpelweg niet mogelijk, aldus de pedagoog. Volgens haar denken veel ouders dat hoe meer tijd je doorbrengt met je kind, hoe beter, maar dat is absoluut niet waar. Uit recent onderzoek blijkt zelfs dat de hoeveelheid tijd die ouders doorbrengen met hun kind tot 11 jaar, geen invloed heeft op hoe kinderen zich ontwikkelen. Kinderen die voldoende aandacht van hun ouders krijgen, voelen zich geliefd en gewaardeerd. En dat zijn de basis ingrediënten voor een goede ontwikkeling van elk kind.

 

Ouality time

Quality time met de kinderen is dus belangrijk voor hun ontwikkeling. Daar zijn we het allemaal over eens. Maar in de praktijk lukt het ons niet altijd om die quality time daadwerkelijk te benutten. Voor veel ouders geldt dat zij veel ballen in de lucht moeten houden. Daarbij stroomt de agenda van de kinderen tegenwoordig net zo gemakkelijk vol als onze eigen agenda. Hoe creëren we dan toch voldoende quality time met het gezin?

 

Handige tips

Don’t worry, met deze handige tips houd jij zeeën van tijd over!

 

  1. Koop je boodschappen online

Geen lange wachtrijen, zoektochten door de winkel of irritante mede-shoppers. Online vind je snel alle producten en in no time heb je alles in huis. Maak een lijst van de boodschappen die je elke week haalt  en vul deze telkens aan met de boodschappen die je die week extra wilt kopen. Zo hoef je alleen die extra boodschappen toe te voegen en op te zoeken. Dat betekent weer meer tijd voor je gezin! Piece of cake!

 

  1. Leg je telefoon aan de kant

Onbewust checken we de hele dag  onze telefoon: What’sApp, Facebook, Instagram, nieuwssites en verschillende blogs. Weg die telefoon! We worden veel te snel afgeleid door internet en daar steken we echt heel veel tijd in. Tel alle momenten dat je op je telefoon zit maar eens bij elkaar op. In die tijd had je ook iets leuks kunnen doen met je kids! Ga samen een keer spontaan op pad, of plan van te voren leuke activiteiten die zowel thuis kunnen als ergens anders. En laat, als het even kan, die telefoon thuis!

 

  1. Plan je week in

Maak een weekplanning waarin je schrijft wat je die week gaat doen. Plan daarbij ook standaard meerdere vrije momenten in, die je invult met tijd voor je gezin. Zo kom je niet voor verrassingen te staan (‘Huh, is er morgen een ouderavond?’) en ga je voorbereid de nieuwe week in.

 

  1. Zorg voor weinig verplichtingen

Twee keer in de week voetbal plus een wedstrijd, een krakend schoon huis en elke dag een gezonde maaltijd op tafel… Je kunt de lat heel hoog leggen, maar waarom? Het nieuwe jaar is begonnen, dus start maar gelijk met dit goede voornemen: minder moet, meer mag! Een keer een gemakkelijke maaltijd? Prima! Beoefent je kind maar één keer in de week een sport? Helemaal niet erg. Kom uit die ‘moetmodus’ en hou meer tijd over!

 

Herkenbaar wat hierboven beschreven is? Waarschijnlijk wel! Misschien helpt deze blog een beetje…

Het creëren van een betere balans in het gezin kan uiteraard ook met  behulp van een nanny. Met een nanny van De Nanny Bemiddeling is bij u thuis de cirkel rond! Vanaf het oprichten van De Nanny Bemiddeling is dit onze slogan en nu, ruim 10 jaar later, klopt hij nog steeds. Een nanny betekent voor veel ouders een grote toegevoegde waarde. De nanny ontzorgt de ouders op meerdere vlakken en brengt in vele gezinnen de drie R’s weer in balans.

Meer tijd met je kids en het gezin doorbrengen is voor iedereen fijn. Ik wens dit elk kind en elke ouder toe!

 

Heb jij feedback of tips over dit onderwerp? Laat het in een reactie hieronder gerust weten!

 

Wendy Bakx-Sanner

Geen reacties

Type een bericht