Hoe bereiden we kinderen voor op de toekomst?

Elke tijd vraagt om bezinning op de fundamenten van opvoeding. Persoonlijk vind ik dat vooral de tijd waarin we nu leven daar om vraagt. Ik word hier beroepsmatig dagelijks mee geconfronteerd. Daarnaast ben ik moeder van twee puberdochters en ik loop hier in onze eigen opvoeding absoluut ook tegenaan! Ik denk vooral na over opvoeding op de lange termijn. Hoe kunnen we de volgende generatie leren hun denken uit te breiden en verantwoordelijkheid te nemen? En dat alles in een wereld van toenemende individualisering en prestatiedruk, waarin social media en kunstmatige intelligentie hoogtij vieren, segregatie weer stijgt en de arbeidsmarkt robotisering en flexibiliteit eist.

Een grote uitdaging voor de kinderopvang! Tijd om stil te staan bij de essentie van ons beroep en de wereld waar onze kinderen in groot groeien. Wij, ouders, nanny’s en gastouders, bereiden onze kinderen voor op de toekomst. Dat is onze plicht en verantwoordelijkheid naar de kinderen toe. Daarbij verandert ook de kinderopvang, het onderwijs en gebruiken we vaardigheden die horen bij de 21e eeuw. Onze kinderen moeten flexibel kunnen denken, ondernemend zijn en goed kunnen presteren. Het stukje gewoon lekker kind zijn, wordt hierbij vaak over het hoofd gezien! Doordat onze kinderen naar o.a. de kinderopvang en school gaan, staan voor de komende jaren zaken als talentherkenning, creativiteit, leren door middel van het aanbod van school automatisch voor elk kind op de agenda. Maar voorop zou moeten staan dat we AANDACHT voor elkaar houden. In deze snel veranderende samenleving ontbreekt dat steeds meer. Daar willen wij voor waken. Je mag zijn wie je bent en jij telt bij ons mee! Alle kinderen worden sterren als we ze laten stralen! Wat je aandacht geeft groeit!

Wat is aandacht eigenlijk? Voor ouders is aandacht voor hun kind vanzelfsprekend. Van nature voelt elke ouder aan dat het kind groeit door die aandacht. Die natuurlijke groei is bij ons ook waar alles om draait. Als je wilt dat je levensboom tot in de hemel reikt, moet je er goed voor zorgen (wordt in de filosofie gezegd). En dat is precies wat onze nanny’s en gastouders doen. Aan onze kinderen die wij dagelijks begeleiden, laten we iedere dag weer merken: ‘Fijn dat je er bent’. Wij realiseren ons dat elk kind het prettig vindt om gezien en erkend te worden. Doordat onze nanny’s en gastouders de kinderen goed kennen en zij ons, zijn we voor hen ook een veilige persoon. We weten wat we van elkaar mogen verwachten. Hoe goed de kinderen zich voelen, hangt grotendeels af van hoe wij ons voelen. Daarom hebben wij van De Nanny Bemiddeling veel aandacht voor elkaar. We kunnen bij elkaar terecht als het nodig is. Zo zorgen we voor een goede sfeer en dat merken de kinderen. Het is in onze ogen heel belangrijk dat we een goede band met de ouders hebben. Om het kind echt te kennen, hebben we ook een beeld nodig van het gezin. Van vader, moeder en eventuele broers en zussen. En van de dingen die er misschien spelen. Daarom hebben we ook aandacht voor u als ouder. Als wij het samen goed kunnen vinden, merkt uw kind dat. Opvoeden is ‘ontmoeten’. Wij bouwen samen aan de toekomst van onze kinderen.

De wereld verandert razendsnel. Juist daarom is oog voor elkaar minstens zo belangrijk als oog voor technologie. Leren moet duurzaam zijn en daarvoor moet je geregeld even rust nemen. Dan ontdek je elkaars werkelijke behoeftes. Door aandacht en ontmoeten zorgen we voor een omgeving waarin elk kind kan groeien. Door een sfeer die plezier en optimisme uitstraalt, zorgen we ervoor dat elk kind kan stralen vanuit wie hij of zij echt is. En door daarbij aan te sluiten met toekomstgericht opvoeden, helpen we ieder kind om te ontdekken waar hij of zij enthousiast voor wordt en waar zijn of haar talenten liggen.

Dus zo bereiden wij onze kinderen voor op de toekomst!

Heb je feedback of tips over dit onderwerp? Laat het in een reactie gerust weten!

 

Wendy Bakx-Sanner

Geen reacties

Type een bericht