Coronavirus en stress

Gedwongen thuiszitten door het Coronavirus kan behoorlijk stressvol zijn voor ouders. Hoe voorkom je dat spanningen in het gezin te hoog oplopen en mogelijk escaleren in ruzies? Omgaan met Corona stress bij kinderen, hoe doe je dat? In feite hoort een zekere mate van stress bij het leven en betekent het eigenlijk gewoon: spanning of druk. Maar misschien voelt u of uw kind zich door alle Corona maatregelen meer gespannen dan anders. Ook dat is normaal. Wat als de spanning te veel wordt? Hoe word je dan weer kalm? En waar kun je eventueel hulp zoeken?

Gezonde stress voel je bijvoorbeeld als je iets nieuws moet doen. Het is niet erg en zorgt er zelfs voor dat je geconcentreerd bent en beter kunt presteren. Als de gebeurtenis voorbij is, neemt het gevoel van spanning meestal vanzelf weer af. Ook kinderen kunnen last hebben van stress bij nieuwe situaties. Leg uw kind daarom altijd goed uit wat er aan de hand is.

Te veel stress

Als je je gedurende een langere tijd continu gespannen voelt, kan het zijn dat je dat niet meer zo goed merkt. Je bent al zo gewend aan de “knoop in de je buik”, hoofdpijn of gespannen schouders. Toch kunnen dat allemaal manieren van je lijf zijn om te laten merken dat je niet zo lekker in je vel zit. Als ouder is het belangrijk dit op tijd bij jezelf te herkennen, maar zeker ook bij je kind! Een kind kan zich anders gedragen dan normaal. Of misschien zomaar moeten huilen of opeens heel boos worden…

Hoe voorkom je als ouder dat de stress thuis te veel wordt? Hier volgen wat tips voor ouders en kinderen;

  1. De eerste hulp om stress te voorkomen, is te zorgen voor dagelijkse structuur en routine. Google ‘dagplanning en Corona’ en je krijgt een rijke lijst met voorbeelden van schema’s waar je een plan uit kunt samenstellen.
  2. Regelmatig bewegen. Dit is gezond voor lichaam en geest. Laat de kinderen buitenspelen, ga samen wandelen of fietsen. Je kunt natuurlijk ook online gymles nemen.
  3. Aandacht voor het hier en nu: dit helpt je om te gaan met gevoelens van stress en met beide benen op de grond te blijven.
  4. Neem iedere dag een korte time-out: onder de huidige omstandigheden kan dat best lastig zijn, want je zit als gezin voor langere tijd op elkaars lip. Maak daarom afspraken met elkaar over manieren om aan te geven dat je even met rust gelaten wilt worden.
  5. Zorg voor sociale nabijheid ondanks de fysieke afstand: sociale steun speelt een belangrijke rol in het goed blijven functioneren in stressvolle omstandigheden. Steun van mensen die belangrijk voor jou of je kind zijn, helpt enorm. Naast FaceTime, Skype en chatten via social media kun je natuurlijk ook iets via de post versturen.
  6. Probeer wat afstand te nemen van alle heftige Corona berichten in het nieuws en op social media. Probeer maar 1 of hooguit 2x per dag het nieuws te volgen via erkende kanalen; bijvoorbeeld op rijksoverheid.nl, en voor de kids: www.NPOzapp.nl en laat ze daarnaast de afleveringen van Zapplive Extra volgen met tips om thuis lekker bezig te blijven.
  7. Als de stress echt teveel wordt, kun je verschillende instanties om hulp vragen: deluisterlijn.nl, www.ggd.nl, www.dekindertelefoon.nl. Uiteraard staat De Nanny Bemiddeling iedereen ook te woord en kunnen wij advies geven over opvoedkundige zaken.

 

Het belangrijkste is: blijf gezond en veilig met elkaar!

Heb je feedback of tips over dit onderwerp? Laat het in een reactie gerust weten!

 

Wendy Bakx-Sanner

 

Geen reacties

Type een bericht