pre-puberteit wendy bakx

Pre-puberteit

Vanaf nu mag je met regelmaat een blog van mij verwachten over het reilen en zeilen bij De Nanny Bemiddeling. In deze blog ga ik in op de pre-puberteit. Wij organiseren vier keer per jaar een scholingsbijeenkomst voor al onze nanny’s. Voor mij als eigenaar zijn er veel aandachtspunten en ik vind het heel leuk om mijzelf te verdiepen in vak gerelateerde zaken. Ik krijg energie van het overdragen van kennis. Tijdens de bijeenkomsten probeer ik de nanny’s dan ook zo veel mogelijk zelf te trainen en/of te coachen.

 

Hoe zit het eigenlijk?

Afgelopen maand juni 2017 hebben wij stil gestaan bij de ‘pre-puberteit’, dit op verzoek van een aantal nanny’s. Om dit onderwerp met elkaar te gaan bespreken, moest ik zelf echt de boeken in. Dit terwijl ik hier thuis als moeder gewoon twee hele gezonde pubers heb rondlopen! De door mij gebruikte bronnen zijn: mijn eigen moeder zijn van twee puberdochters, teruggaan naar mijn eigen pubertijd en vooral het boek Pubermania.

prepuberteit nannybemiddeling

Terugblik puberteit

Tijdens de bijeenkomst heb ik alle aanwezige nanny’s de volgende vragen gesteld; Ga eens terug naar jouw eigen puberteit en noem eens twee zaken op die jij echt stom vond. Snap je nu achteraf wel dat het zo ging in die tijd? Er werden onwijs leuke voorbeelden benoemd door de nanny’s en sommige kwamen er toch ook wel achter dat zij een ‘brave puber’ geweest waren. Anderen beseften zich dat zij een pittige puber geweest waren en weer anderen kwamen tot de ontdekking dat het ‘puber zijn’ in deze tijd of in de tijd waarin zij opgroeiden echt wel een verschil is.

 

Verwarring

Wat hebben wij gezamenlijk gelachen om elkaars verhalen en wat waren wij het uit eindelijk met elkaar eens. De puberteit is een hele verwarrende periode en duurt ook nog eens ontzettend lang! Het is o.a. verwarrend omdat wij als volwassen mensen onze pubers dagelijks voorzien van dubbele boodschappen. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de volgende uitspraak: “Doe nou eens volwassen en kom gewoon om elf uur thuis!” De verwarring zit hem in het feit dat een kind niet zelf mag bepalen hoe laat je thuis mag komen en een volwassene dit juist wel zelf mag bepalen! De tijdsduur van de puberteit is lang, ongeveer een periode van elf jaar. Dit is de periode die staat voor lichamelijk (bepaalt de natuur vooral zelf) en de sociaal-emotioneel volwassenwording.

 

Helder blijven

Alle nanny’s heb ik tot het inzicht laten komen dat zij voor al dicht bij zichzelf de tools hebben om met ‘pre-pubers’ om te gaan. Want inderdaad, pubers zijn niet makkelijk, maar dit komt dus deels ook doordat wij –volwassen- hen zo krankzinnig lang in het ongewisse laten over de vraag of ze nu een kind of eigenlijk al een volwassene zijn! Het mokken van pubers is dus vooral een spiegel van de warrigheid waarmee wij hen benaderen.

 

Positieve Feedback

De scholingsbijeenkomst is heel positief ontvangen. En deze blog is door het ontvangen van de feedback tot stand gekomen, daarom wil ik de volgende reactie delen met jou:

“Hoi Wendy!

Ik wilde jou nog even een dikke pluim geven voor afgelopen zaterdag. Knap, hoe je erin slaagt om toch wat droge theorie heel sappig en levendig te brengen! Jouw inlevingsvermogen en humor helpen je steeds leuke typetjes weg te zetten. Waardoor de bijeenkomst soms wat wegheeft van een leuk toneelstuk, waar we allemaal deel van mogen uitmaken en nog wat van leren ook.

Super! Bedankt en tot kijk!”

 

Trots!

Ik ben trots op de groep nanny’s die via De Nanny Bemiddeling bemiddeld willen worden. Samen kunnen we met onze professionele en enthousiaste aanpak alle kinderen de juiste opvang bieden die de ouders voor ogen hebben. Bedankt dames, voor jullie goede inzet en bijdragen tijdens deze twee scholingsbijeenkomsten.

 

Ervaring met pubers die jij wilt delen? Heb jij feedback op de pre-puberteit? Laat het gerust weten door contact op te nemen!

 

Wendy Bakx- Sanner

Geen reacties

Type een bericht