Kind en dier

Veel kinderen willen graag een huisdier. Een hond of kat bijvoorbeeld, of zelfs een pony. Zeker als een vriendje of vriendinnetje er ook één heeft gekregen of als er ergens een nestje met jonkies is. Ik zelf ben al ruim 33 jaar omringt door honden. Mijn hond is dan ook echt een onderdeel van ons gezin en voor mij een soulmate voor het leven.

 

Veel ouders denken dat het hebben van een huisdier goed is voor de ontwikkeling van hun kind. Het zou goed zijn voor hun verantwoordelijkheidsgevoel en sociale vaardigheden. Door voor iemand anders te zorgen, zouden kinderen meer rekening leren houden met anderen. In hoeverre is dit ook zo? En waar moet u rekening mee houden als u zo’n nieuw maatje in huis haalt? De invloed die huisdieren hebben op de ontwikkeling van een kind is een nog relatief nieuw onderzoeksgebied waar de laatste jaren steeds meer aandacht voor is ontstaan.

 

De verhalen van Lassie en Black Beauty zijn klassiekers die de sterke band weergeven die kinderen en dieren met elkaar kunnen hebben. Ook Kruimeltje herkent in een dier, de straathond Moor, een lotgenoot waar hij alles mee kan delen en die een steun voor hem is. Dieren prikkelen de fantasie van het kind en kunnen helpen bij het leren van belangrijke lessen over het leven, liefde en verlies. Kinderen groeien op in een wereld waarin ze omringd zijn met dieren, zowel echte dieren als knuffels en fictieve karakters in bijvoorbeeld tekenfilms en boeken. Knuffeldieren worden vertroeteld, overal mee naartoe genomen en bieden steun terwijl het kind zich buiten zijn comfortzone begeeft om de wereld om hem heen te gaan verkennen. Let eens op de reclames op de tv: in vele ziet u een dier voorbij komen! Marketing technisch werkt het blijkbaar op onze emotie om dieren in een reclame te zien.

 

Het verzorgen van een huisdier kan kinderen, mits ze hierbij goed begeleid worden, nuttige vaardigheden bijbrengen, zoals het nemen van verantwoordelijkheid, opgeruimd zijn, punctualiteit en zelfdiscipline, bijvoorbeeld omdat het dier vaak op dezelfde tijd eten moet krijgen of moet worden uitgelaten. Deze vaardigheden kunnen zowel thuis als op school goed van pas komen, maar ontwikkelen zich alleen als u als ouder of verzorger hierbij goede begeleiding biedt aan zowel uw kind als het dier!

 

Dieren kunnen een kind helpen om zich veilig te voelen. Dit geldt ook voor oudere kinderen, die uit de teddybeer of lievelingsdeken fase zijn. Een dier kan een actieve, energieke speelkameraad zijn, die een kind kan helpen zijn energie kwijt te raken, op ontdekking te gaan en zich veilig te voelen in onbekende situaties.

 

Diverse studies bevestigen dat kinderen met een huisdier meer zelfvertrouwen hebben en weerbaarder zijn. Een huisdier kan ook helpen psychische klachten te voorkomen. Dit heeft vooral te maken met de sociale steun die een dier kan bieden. Kijk maar eens naar de mogelijkheden op de website van www.hulphond.nl. De belangrijkste argumenten die kinderen geven, zijn dat ze het leerzaam vinden, er blij van worden, zich op hun gemak voelen en onvoorwaardelijke liefde krijgen van hun dier. Kinderen ervaren hun dier vaak als iemand die ze vertrouwen en als een onvoorwaardelijke vriend. Het kind kan er woede, angst, blijdschap en geheimen mee delen, omdat een dier niets doorvertelt en niet oordeelt. Het dier is zowel een verantwoordelijkheid als een vriend.

 

Verder is gebleken dat kinderen beter dingen kunnen leren en onthouden over onderwerpen waar zij zich emotioneel bij betrokken voelen. Soms worden dieren dan ook bij bepaalde lesprogramma’s betrokken om het concentratievermogen van het kind te verbeteren of om het kind te motiveren. Zo zou een huisdier het leren van taal kunnen stimuleren omdat het dier zowel een goed luisterpubliek vormt als een stimulus voor het kind om te praten. Het kind kan bijvoorbeeld het dier willen belonen, commando’s geven, aanmoedigen of straffen.

 

Kinderen leren dankzij huisdieren ook dingen over het leven. Dieren leren kinderen over voortplanting en geboorte, en over ziekte, ongelukken en dood. Voor veel kinderen is het doodgaan of kwijtraken van een huisdier de eerste ervaring die ze hebben met de dood en met rouw. Een andere belangrijke factor in de sociale ontwikkeling is empathie: het in staat zijn de emoties van een ander persoon waar te nemen. Door te zorgen voor een huisdier leert het kind dat iedereen behoeftes en gevoelens heeft.

 

Mocht u nu ook graag een huisdier aan willen schaffen, zorg dan dat u goed weet waar u aan begint. Bedenk of een dier in uw gezin past en welk dier goed bij uw kind zou passen. Het is belangrijk om een goede keuze te maken voor een bepaalde diersoort. De juiste combinatie van dier en kind is bepalend voor het succes en dus ook voor een eventueel gunstig effect op de ontwikkeling van uw kind! U als volwassene blijft immers altijd de eindverantwoordelijke over het dier, ook als uw kinderen het huisdier niet meer interessant vinden of er niet goed voor zorgen. Houd er daarom rekening mee dat het dier u waarschijnlijk ook tijd en energie zal kosten.

 

Een hond was al in ons gezin aanwezig voordat er kinderen waren. Wij hebben een hond omdat ik mezelf daardoor completer voel en ik geniet van de onvoorwaardelijke liefde en trouw die mijn hond me geeft. Ik weet dus niet hoe onze kinderen zich gevormd zouden hebben zonder hond. Maar ik ben ervan overtuigd dat onze kinderen vaardigheden hebben die ze, mede dankzij de aanwezigheid van de hond, meer ontwikkeld hebben.

 

Ik dank Sam, Bink en Boef dan ook voor de liefde, warmte en onvoorwaardelijke trouw die zij aan ons gezin hebben gegeven. Sinds kort is Fred onderdeel van ons gezin en past net zo goed bij ons als de andere drie honden.

Heb jij feedback of tips over dit onderwerp? Laat het in een reactie hieronder gerust weten!

 

Wendy Bakx- Sanner

Geen reacties

Type een bericht