Tradities

Hebben jij en je gezin ook tradities of bepaalde rituelen die echt bij jullie horen? Vast wel… Wij in ieder geval wel en als ik er eens goed voor ga zitten, zijn het er best wel veel!

Rituelen en tradities zijn belangrijk en waardevol voor je gezin. Rituelen, omdat ze rust en regelmaat bieden aan je kind. Tradities, omdat ze iets geven om je op te verheugen en ze zorgen voor een eigen identiteit.

 

Traditie

Een traditie (Latijntrádere, overleveren) is een gebruik of gewoonte die van de ene generatie op de andere wordt doorgegeven. De functie hiervan is het in stand houden van de maatschappelijke stabiliteit. Tradities kunnen als waardevol worden beschouwd en boven alle kritiek verheven, maar ook als conservatisme dat remmend werkt op de vooruitgang. Hoewel tradities statisch kunnen lijken, veranderen en vernieuwen deze voortdurend. Soms worden tradities geschapen om een nationale identiteit en daarmee nationale eenheid te bevorderen. Tradities kunnen op grote en kleine schaal voorkomen. Zo viert men over de hele wereld Oud en Nieuw, maar kent niet iedereen het sinterklaasfeest en wordt niet overal kerstmis gevierd. (bron wikipedia)

Kijk eens naar jouw eigen gezin: welke rituelen komen er allemaal voorbij op een dag? Denk hierbij aan voorlezen, samen ontbijten, altijd dat ene programma kijken… Meer dan je denkt! En dat is absoluut geen sleur. Kinderen hebben hier juist behoefte aan, omdat dit ze een gevoel van veiligheid – en dus ontspanning – geeft. En jou geeft het weer quality time met je kind. Geniet dus juist van die vaste rituelen en houd je er ook aan. Bedenk ook dat rituelen kunnen meegroeien met de leeftijd van je kind.

 

Rituelen versus tradities

Hoewel rituelen alledaags zijn, geldt dit niet voor tradities. Deze komen misschien maar één of twee keer per jaar voor. Dit kan iets speciaals zijn dat je alleen op de verjaardag van je kind doet of juist op een bepaalde dag in de zomer. Gourmetten, een speciaal ontbijt of dagje naar een pretpark: het leuke is dat de traditie alleen van én voor jullie gezin is. Jullie horen bij elkaar en dat geeft jullie als gezin een gevoel van verbondenheid. En, wie weet bestaat jullie gezinstraditie over honderd jaar nog wel en wordt het steeds doorgegeven aan de volgende generatie. Hoe mooi zou dat zijn!

Hoe je tradities en rituelen creëert? Deze basis stappen loodsen je er doorheen;

 1. Gebruik vaste tijdstippen en volgorden.

Tradities en rituelen komen vaak op bepaalde momenten of gebeurtenissen terug.

 1. Houd het klein.

Je hoeft niet meteen groots te denken. Het gaat er vooral om dat je iets sámen met je gezin doet, niet hoe groot de activiteit is. Kinderen onthouden juist de kleine dingen.

 1. Spreek zo veel mogelijk zintuigen aan.

Wat blijft er nu beter in je geheugen hangen dan iets dat alle zintuigen aanspreekt? Denk hierbij aan bepaald eten dat je juist tijdens het ritueel of de traditie eet, zoals de warme chocolade melk na die eerste sneeuwbui.

 1. Geef betekenis met symbolen.

Maak bijvoorbeeld – samen met je kinderen – een soort familiewapen. Een symbool dat álleen voor jullie gezin staat en voor de kinderen herkenbaar is.

 1. Betrek iedereen bij de traditie.

Vooral als je meerdere kinderen hebt in verschillende leeftijden, zullen de rituelen die jij samen met ieder kind doet anders zijn. Bij een traditie is het juist belangrijk dat je het samen met het gezin doet. Het gaat juist om jullie tijd samen en de eenheid van het gezin.

 1. Houd een traditie speciaal.

Voor het slapen gaan je kind voorlezen is een ritueel dat je misschien wel iedere avond samen doet. Bij een traditie is dit juist weer heel anders. Dit doe je bijvoorbeeld maar één keer per jaar op een bepaalde datum.

 1. Bied ruimte aan verandering, aanpassing en spontaniteit.

Gaat het ritueel of de traditie niet zoals je van tevoren had gepland? Dat geeft helemaal niets. De uitwerking van beide hoeft heus niet iedere keer tot in detail te worden ‘nagespeeld’. Daarnaast worden kinderen ouder en gaan ze daardoor andere dingen leuk vinden. Laat het ritueel of de traditie gewoon met jullie meegroeien!

Wij Nederlanders hebben ook onze tradities en we kennen allemaal de stereotyperingen van buitenlanders over ‘die gierige Hollanders die altijd overal naartoe tuffen op hun tweewieler en te pas en te onpas maar zeggen wat ze denken….’ Wij staan bekend als een relaxed, direct en zuinig volk, met een doe-maar-normaal-dan-doe je-gek-genoeg mentaliteit. Nederlanders kennen veel tradities, deze geven wij al eeuwen door aan onze kinderen: onze pannenkoeken, oranjegekte en schaatskoorts.

Tien typisch Nederlandse tradities waar ze in andere landen niets van snappen op een rij:

 1. Honderd miljoen fietsen, waar we ook komen en gaan, de fiets gaat mee. Tenminste, dat is wat andere landen denken.
 2. Geen blad voor de mond, volgens andere nationaliteiten zijn wij ontzettend direct.
 3. Gierig.
 4. Het antwoord is nee, wij staan bekend om het vele nee zeggen!? En wat ook heel opvallend is: als wij ‘nee’ zeggen, dat het dan ook ‘nee’ blijft.
 5. Gefeliciteerd! Wij feliciteren iedereen bij een verjaardag voordat we plaatsnemen in de typische kring.
 6. Een rij, wat is dat? Het valt erg op dat wij Nederlanders het erg lastig vinden om in een rij te staan. Achteraan sluiten vinden wij ook erg lastig om te doen.
 7. Het luchtalarm, elke eerste maandag van de maand, om precies twaalf uur… Mensen uit andere landen hebben geen idee wat hen overkomt als ze in Nederland zijn.
 8. Het begrijpen van de Nederlandse taal, bijvoorbeeld ‘de’ en ‘het’; als je er niet mee opgegroeid bent, is het onwijs lastig om te leren.
 9. Beschuit met muisjes trakteren bij de geboorte van een kind. En de kers op de taart is toch wel de ooievaar die in de tuin komt te staan.
 10. Heel veel mayonaise… Voor ons is een ‘patatje met’ de normaalste zaak van de wereld.

 

Voor onze kinderen zijn deze tradities de normaalste zaak van de wereld en wij leren ze automatisch ook dat dit echt bij Nederland hoort, net zoals drop, hagelslag en pindakaas…

Het is fijn te ontdekken dat deze tradities en rituelen echt iets toevoegen aan ons als Nederlanders en het onze kinderen  een goede basis voor het ontwikkelen van een eigen identiteit, regelmaat en rust biedt. Daar doe ik het zeker voor en jij?

Heb je feedback of tips over dit onderwerp? Laat het in een reactie hieronder gerust weten!

 

Wendy Bakx-Sanner

Geen reacties

Type een bericht