Buitenspelen!

Gillende en spelende kinderen buiten op straat… horen wij dat eigenlijk nog wel genoeg? Stampen in de plassen, soep maken van water en zand en in bomen klimmen… zien wij dat eigenlijk nog dagelijks? “Vroeger was alles beter”. Daar zit een kern van waarheid in als het gaat over het beweeggedrag van kinderen! Anno nu is er helaas een dalende trend in kinderen die voldoende bewegen. En dat is treurig als je het mij vraagt. Buiten spelen is echt gezond! Uit diverse onderzoeken blijkt dat het zowel fysiek, als ook mentaal en sociaal goed is voor de ontwikkeling van je kind.

 

Corona

Opeens is de wereld anders. En dat allemaal door het Corona virus wat rondgaat en ons allemaal in de greep houdt. Vele nare verhalen volgen elkaar op en voor niemand van ons ziet het leven er op dit moment “normaal” uit. Kinderen zijn veelal thuis van school en als school straks weer volledig de deuren opent, zal het anders zijn dan “normaal”. Wat deze situatie voor mij bijzonder maakt, is dat ik sinds de lockdown elke dag kinderen op straat hoor gillen, ik zie ze in het park spelen, fietsen en hutten bouwen. Het stoepkrijten wordt massaal gedaan en door het mooie weer hoor ik ook flink geplons met water. Opeens spelen kinderen dus meer dan “normaal” buiten! Dat is de positieve kant van deze lockdown. Maar zal het zo blijven als iedereen weer het “normale leven” opgepakt heeft? Laten wij hopen dat kinderen hier mee doorgaan als straks alles weer normaal is. Ouders en verzorgers: laat dit een stap in de goede richting zijn voor u en uw kind(eren).

 

Waarom is buitenspelen zo belangrijk?

 1. Natuur: over het verband tussen de natuur en de ontwikkeling van een kind zijn de afgelopen jaren tientallen onderzoeksresultaten gepubliceerd. De creativiteit van kinderen groeit door met de natuurlijke materialen te spelen.
 2. Motoriek: het kind ontwikkelt een betere motoriek door buiten te lopen, klimmen en klauteren. Op deze manier ontwikkelen ze lichamelijke behendigheid en spieren. Daarnaast trainen ze spelenderwijs hun coördinatie, evenwicht, reactie- en uithoudingsvermogen, waardoor de kans op ongevallen kleiner wordt.
 3. Weerstand: als het kind buiten speelt, maakt het door het zonlicht meer vitamine D aan. Dit zorgt voor een goede botopbouw, verhoogt de weerstand en ze slapen beter.
 4. Sociaal: buitenspelen betekent andere kinderen ontmoeten. Er vindt interactie met leeftijdsgenootjes plaats en dit zorgt voor verschillende leersituaties. Vriendjes maken is het leren van sociale vaardigheden.
 5. Zelfvertrouwen: buiten zijn er veel meer uitdagingen dan binnen. In een omgeving waar van alles gebeurt, onderneemt je kind zelf dingen en verlegt zijn grenzen. Zo’n ervaring geeft zelfvertrouwen, hierdoor voelen kinderen zich zekerder.

 

Positieve effecten van buitenspelen

Rennen, springen, graven in het zand… Buitenspelen is niet alleen goed voor kinderen vanwege de frisse lucht, maar er zijn nog veel meer redenen om je kind dagelijks minstens een uur buiten te laten bewegen. Om maar wat te noemen:

 • Je kind raakt buiten meer energie kwijt dan binnen: klimmen, rennen, springen en lawaai maken.
 • Op een natuurrijke locatie spelen, is vaak goed voor de concentratie, zeker als je veel binnen bent gedurende de dag.
 • Kinderen hebben het nodig om af en toe stoom af te blazen en dat gebeurt door buiten vrij te spelen.
 • Buiten zijn bevordert de goede nachtrust van je kind.
 • Door met natuurlijke materialen te spelen, wordt de creativiteit van kinderen uitgedaagd.
 • Buitenspelen maakt een kind sterker en socialer.
 • Beweging is goed voor de gezondheid: het voorkomt overgewicht en verlaagt het stressniveau.
 • Bij basisschoolkinderen verhoogt buitenspelen ook nog eens de leerprestaties en de cognitieve ontwikkeling. Vooral jongens die vaak net iets minder goed kunnen stilzitten, hebben er echt wat aan om dagelijks buiten uit te razen. En dat geldt ook voor heel jonge kinderen.

 

Weetjes buitenspelen

Wist je dat…

 • Kinderen die in een groene omgeving wonen minder vaak bij de huisarts komen, dan kinderen uit een minder groene omgeving?
 • Ouders steeds minder vaak met hun kinderen de natuur in gaan?
 • Verstedelijking ervoor zorgt dat kinderen niet of nauwelijks meer in contact komen met de natuur?
 • Kinderen van nu veel minder vaak buitenspelen dan twintig jaar geleden?
 • Kinderen beter eten en slapen als ze regelmatig buitenspelen?
 • Het speelgedrag van kinderen in de natuur gevarieerder en creatiever is dan binnen?
 • Buitenspelen voor een sterk gebit en sterke botten zorgt door de vitamine D die je aanmaakt door zonlicht?

 

Oké, genoeg bewijsmateriaal over de positieve effecten van buitenspelen, lijkt me. Corona maatregelen of niet: laten wij naar buiten blijven gaan met onze kinderen! En heel belangrijk: blijf gezond en veilig met elkaar!

Heb je feedback of tips over dit onderwerp? Laat het in een reactie gerust weten!

Wendy Bakx-Sanner

Geen reacties

Type een bericht